Prawidłowy serw w squashu

Podobnie jak w tenisie ziemnym lub stołowym, tak i w squashu istnieją ściśle określone warunki wykonania dobrego serwu. Warto o nich pamiętać, by nie stracić punktów już na początku, zwłaszcza, gdy uśmiechnęło się do nas szczęście i serwujemy jako pierwsi. Dobrym pomysłem jest też przećwiczenie samych serwów. Jeśli dopiero zaczynamy swoją przygodę ze squashem, wzmocnienie serwu będzie bardzo przydatne, poza tym wpoimy sobie zasady właściwego zagrywania i nie będziemy musieli o nich wiele myśleć podczas rozgrywki z przeciwnikiem. Aby wykonać serw, wybieramy jedno z dwóch pól przeznaczonych do tego celu.

Wybór jest prawem gracza zarówno wtedy, gdy rozpoczyna rozgrywkę w wyniku losowania, jak i wtedy, gdy serwuje w wyniku utraty punktu przez jego przeciwnika. Niezależnie od momentu, w którym serwujemy, obowiązują nas takie same zasady. Warunkiem dobrego serwu jest przede wszystkim ustawienie gracza. Musisz mieć przynajmniej jedną nogę w polu serwisowym, jeśli nie chcesz stracić punktu. Poza tym, piłka musi być skierowana w odpowiednią stronę – musi najpierw uderzyć o przednią ścianę nad linią serwisową oraz pod liniami oznaczającymi aut.

W squashu czerwone linie oznaczające auty nie należą do boiska. Innymi słowy, jeśli trafisz w linię to będzie to już aut. Po uderzeniu od ściany piłka musi znaleźć się ćwiartce kortu przeciwnika. Odbijający nie musi czekać, aż piłka odbije się od parkietu. Możliwe jest uderzenie z powietrza.

Osoba odbierające serw może też być ustawiona w dowolny sposób. Jedyny warunek jest taki, by nie przeszkadzała serwującemu.